Luna iunie 2012 este mai lungă cu o secundă decât în mod obișnuit, trecerea de pe 30 iunie pe 1 iulie, făcându-se la ora 23:59 și 60 de secunde, nu la 23:59:59.
Acest lucru se întâmplă deoarece timpul universal, definit de ceasurile atomice, trebuie să compenseze avansul față de ritmul de rotație al Pământului, scrie AFP.
„Până în 1972, timpul era dat de astronomie. Asta înseamnă că, pentru a cunoaște ora, se folosea poziția unui astru, Soarele sau alte obiecte celeste, in raport cu Terra”, explică Noel Dimarcq, director în cadrul Observatorului din Paris. „Astăzi, timpul este definit și măsurat cu ajutorul ceasurilor atomice, care sunt infinit mai stabile. Acst lucru ne permite să fim siguri că toata lumea de pe Pamant se ghidează după aceeași oră”, a precizat Dimarcq.
AFP scrie că ceasurile care definesc Timpul Atomic Internațional măsoară, de fapt, modificarile care intervin în atomii de cesiu și care permit descompunerea unei secunde în 10 miliarde de gradații. O astfel de precizie înseamnă că respectivele ceasuri atomice „rămân în urmă” o secundă la fiecare 300 de milioane de ani, spune Dimarcq.
Spre deosebire de ceasul atomic, cel astronomic este influențat de numeroși factori, cum ar fi mareele sau variațiile vânturilor. De fiecare dată când diferența dintre cele două sisteme de măsurători se apropie de o secundă, Serviciul internațional de rotație terestră și sisteme de referință adaugă o „secundă intercalată”.
Ultima secundă intercalată a fost pe 31 decembrie 2008
Această secundă poate fi adăugată numai la sfârșitul zilelor de 30 iunie sau 31 decembrie. Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost pe 31 decembrie 2008. Per total, secunda adăugată lunii iunie va fi cea de-a 25-a intercalată, din 1972 încoace.
AFP scrie că, pentru majoritatea oamenilor, acest eveniment va trece neremarcat, însă el va avea implicații majore pentru sateliți, rețele informatice sau alte sisteme de înaltă precizie. Pe 30 iunie 2012, nu va fi lansată nicio rachetă, deoarece un decalaj chiar și de o secundă poate produce un rezultat catastrofal.
Tocmai din acest motiv, unele țări cer eliminarea secundei intercalate și ghidarea exclusiv după ceasul atomic. Spre exemplu, GPS-urile americane nu folosesc secunda intercalată, dar fac corecția fie înainte, fie după semnalul trimis la sol.